Juf Astrid kon de mooiste krul van alle juffen en meesters die ik heb gehad. Als je geluk had tekende ze er ook een gezichtje in met oogjes, een mond, een neus, oren en zelfs haren. En als het feest compleet was, dan maakte juf Astrid er een kleurrijk, dansend poppetje van met veel te grote voeten en soepele armpjes in de vorm van vorken.

De krullen van Juf Astrid waren de reden dat ik in groep zes van basisschool de Ieme in Raalte belachelijk goed mijn best deed. Meester Dick (groep 5), meneer Hans (groep 7) en juf San (groep 8) konden daar niet aan tippen. Dat ik met de slordige krullen van juf San naar het HAVO/VWO kon, mag je gerust een klein wondertje noemen. Nee, juf Astrid die haalde met haar krullen het beste in mij naar boven. Rekenen, taal, geschiedenis, het maakte mij niets uit, ik ging voor de krul met alles erop en eraan.

Na een overgangsperiode met cijfers (zessen, zevens en soms een acht), hebben de krullen van juf Astrid plaats gemaakt voor likes, hartjes en plus ééntjes. Wie een beetje mee wil doen in deze maatschappij, harkt met een nieuwe profielfoto op Facebook minimaal een stuk of twintig goedkeurende duimpjes omhoog binnen. Ik ben er zo aan gewend, dat ik de krul van juf Astrid al helemaal was vergeten.

Gistermiddag dacht ik opeens aan de krul. Ik weet nog steeds niet waar dat opeens vandaan kwam. “Waarom is er geen krul-emoji,” vroeg ik aan Rico, mijn kantoorgenoot. Hij veerde op. Net zoals ik vlak voor het stellen van de vraag terugdacht aan de krullen van juf Astrid, zo zag ik bij Rico de hele basisschoolperiode door zijn hoofd schieten. Ons kantoortje voelde op slag warmer aan.

Google leert mij al snel dat er geen krul-emoji is. Met de zoekterm curl kom ik ook niet veel verder. De krul is iets typisch Nederlands, lees ik. Een afgeleide van de letter G van goed, maar dan snel geschreven. Op Twitter zie ik dat gebruiker @Leinmarjob (bio: supergirl bij vlagen) zich net als ik afvraagt waarom er nog geen krul-emoji is. Gebruiker @Mutector (bio: FaceBookschuw, echte naam per DM) stelt voor dat iemand de krul-emoji aanvraagt bij het Unicode Consortium, de non-profitorganisatie die de ontwikkeling van de Unicodestandaard coördineert.

Afgelopen jaar werden er maar liefst 72 nieuwe emoticons geïntroduceerd door het Unicode Consortium. Van avocado’s, pannenkoeken en burrito’s, tot eenden, vlinders en zwangere (?) poppetjes. Ondertussen schittert de krul – de krul die juf Astrid rond de eeuwwisseling tot kunstvorm verhief – door afwezigheid op sociale media. Terwijl de krul (al dan niet als een poppetje met alles erop en eraan) natuurlijk veel sympathieker is dan het achteloze en tikkeltje lompe duimpje omhoog, het overdreven en sentimentele hartje of het karige en vluchtige +1.

Misschien is het maar goed dat er geen krul-emoji is. Een nieuwe profielfoto op Facebook gewaardeerd met 27 krulletjes. Wat is die krul op dat moment nog waard? Krullen zijn niet onbeperkt. Een krul krijg je alleen als je goed je best doet. En niet voor clickbait-blogjes, Instagram-filters en ingeflitste party-kiekjes. Ik stel voor dat Facebook een vacature uitschrijft voor President of Curls. En dat juf Astrid dat dan wordt, en dat zij vanaf volgende week de beste Facebook-berichten beloont met een hand getekende krul. Gewoon op papier, verstuurd via de post. En als je echt goed je best doet, maakt juf Astrid er een kleurrijk dansend poppetje van. Compleet met veel te grote voeten en soepele armpjes in de vorm van vorken.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *