Weet u nog waarom u naar Indië vertrok?

Wat wist u van Indië voordat u ging? 

Hoe vond uw omgeving het dat u naar Indië moest?

Kreeg u een training toen u naar Indië ging? Weet u nog wat u leerde?

Wat aten jullie aan boord, weet u dat nog? Hoe lang duurde de reis?

Hoe werd u ontvangen door de soldaten die er al waren?

Het is een greep uit de vragen die journalist Coen Verbraak stelt aan oorlogsveteranen in de eerste aflevering van de serie Onze jongens op Java (eind vorig jaar uitgezonden, hier terug te kijken.)

Nog meer dan de simplistische vorm van de serie – veertien veteranen vertellen hun verhaal recht in de camera, afgewisseld met historische beelden – zorgen de vragen die Verbraak stelt ervoor dat ik blijf kijken.

‘Hoe ging het?’ ‘Wat weet u nog?’ ‘Waarom deed u het?’ De vragen leveren een schat aan informatie op.

Als ik blijf kijken kom ik alles te weten. 

In 2018 volgde ik een cursus interviewen. De tip die met het meest bij is gebleven: probeer in al je stukken de vijf W’s en de H te beantwoorden. Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. En vraag je steeds af: wat nog meer, waar nog meer, wanneer nog meer, waarom nog meer, enzovoorts.

Wat ik ook opschreef tijdens de cursus: formuleer een doel. Wat wil je weten en waarom? (Zonder doel is het immers moeilijk om recht op het doel af te gaan.)

De serie Onze jongens op Java heeft een duidelijk doel en dat wordt vanaf de eerste minuten duidelijk: de meeste veteranen die de strijd in Indië overleefden hielden al die tijd hun mond – nu het nog kan zoekt Verbraak hen op om hen te vragen wat ze daar meemaakten.

Voor mijn website De Koekstad interview ik bewoners, ondernemers en initiatiefnemers over Deventer (sinds kort mijn woonplaats). Terugkijkend naar de acht verhalen die ik tot dusver schreef, valt me iets op. Interviews die ik met een duidelijk doel aanga hebben richting. Ik wilde van Sabahat Kinaci weten hoe het is gesteld met de Rivierenwijk. Dat weet ik nu. Aan Jan-Willem Klink vroeg ik: wat betekent Go Ahead Eagles voor Deventenaren? Dat weet ik nu.

En het interview met Rob Dekay? Met hem sprak ik over Deventer. Een duidelijk doel ontbrak en dat is te zien. Het interview slingert van links naar rechts en leverde – los van een paar aardige quotes – niet veel op.

Als ik het even niet meer weet kijk ik vanaf nu naar Onze jongens op Java.


Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *